HVAD BETYDER DET FOR BESKÆFTIGELSEN AT HAVE EN PSYKISK LIDELSE?
Mange af oplysningerne på denne side stammer fra vidensnotatet: Hvad betyder psykiske lidelser for beskæftigelse, og hvordan kommer flere i job? Vidensnotatet er udarbejdet som baggrund for udviklingen af denne portal og tager udgangspunkt i nyeste forskning inden for området. Du finder vidensnotatet nederst på denne side samt under Baggrund og formål.
Psykiske lidelser påvirker beskæftigelsen
Psykiske lidelser kan have store konsekvenser for både hverdagsliv og arbejdsliv, og kun cirka tre ud af ti med en psykisk lidelse er i job.
Cirka hver sjette dansker rammes i løbet af livet af en psykisk lidelse, men der er stor forskel på, hvordan det påvirker beskæftigelsen. Personer med svære psykiske lidelser oplever en markant større stigmatisering på arbejdsmarkedet, og har en lavere beskæftigelsesgrad end personer med lettere psykiske lidelser. Det har derfor stor betydning for beskæftigelsen om en person har en svær psykiske lidelse, såsom skizofreni og affektiv bipolar lidelse, eller en lettere psykiske lidelse, såsom stress og depression. Der er altså forskel på, hvor mange som står udenfor arbejdsmarkedet i forhold til, hvilken diagnose en person har.
Personer med psykiske lidelser har også et lavere uddannelsesniveau. Under hver anden med en psykisk lidelse har en erhvervskompetencegivende uddannelse, hvilket også er en barriere for at komme i job.
Tidshorisonten for en psykisk lidelse kan variere meget og kan gå fra kortere tids sygemelding med stress eller depression til at vare hele livet. Men uanset varigheden kan det gå udover beskæftigelsen, når man har en psykisk lidelse. Mange personer med psykiske lidelser modtager derfor offentlig forsørgelse mere eller mindre permanent.
Tal
Hvor mange er i job?- Cirka tre ud af ti med en psykisk lidelse er i beskæftigelse
- Cirka halvdelen af personer med spiseforstyrrelser er i beskæftigelse eller ledige parate til at tage et job.
- For personer med OCD og depression er det cirka 40 %
- For personer med skizofreni er det kun 10 %
De offentligt forsørgede- Mere end fire ud af ti er bevilliget førtidspension på grund af en
psykisk lidelse, og ligeså mange aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere
har en psykisk lidelse
- Man vurderer, at 45 % af alt sygefravær skyldes mentale helbredsproblemer
Dem som er i beskæftigelse- Over hver tredje med en psykisk lidelse er ansat i fleksjob eller med andet offentlig støtte
- Cirka en tredjedel er ansat på fuld tid
- Hver anden har desuden fået tilbudt og iværksat en eller flere indsatser af deres arbejdsgiver (tilpassede arbejdsforhold, nedsat arbejdstid, særlige arbejdsopgaver, særligt fleksible arbejdsvilkår, en personlig hjælper eller lignende)
mange med psykiske lidelser har problemer ud over ledighed
Der er stor sammenhæng mellem psykiske lidelser og stof- og alkoholmisbrug, og personer med psykiske lidelser bruger velfærdsydelser langt mere end resten af befolkningen.
En stor undersøgelse af socialt udsatte borgeres brug af velfærdssystemet viser, at der findes en stor sammenhæng mellem at have en psykiske lidelse og specielt stof- og alkoholmisbrug. Der er således en ud af seks med en psykisk lidelse som også har et alkohol- eller stofmisbrug.
Derudover benytter personer med psykiske lidelser i højere grad ydelser fra velfærdssystemet. Det gælder i forhold til sundhedssystemet, men det gælder også i forhold til ydelser fra Serviceloven, hvor 23 % af personer med en svær psykisk lidelse får en ydelse, mens det gælder for 5 % af personer med en lettere psykisk lidelse.
Læs mere i rapporten fra VIVE: Socialt udsatte borgeres brug af velfærdssystemet herUdviklingen går den rigtige vej
Flere personer med psykiske lidelser bliver tilknyttet arbejdsmarkedet i form af fleksjob
KL har i 2017 lavet en analyse af udviklingen af psykiatriske patienters tilknytning til arbejdsmarkedet. Fra 2012 til 2015 er andelen af psykiatriske patienter, der enten er i job (inklusive fleksjob) eller under uddannelse steget fra 27,6 % Til 31,9 %. Det svarer til en relativ stigning på 16 %.
Stigningen skyldes især, at andelen under uddannelse og andelen i fleksjob er steget markant. Stigningen i antal i fleksjob skal ses i lyset af ændringer af reglerne der vedrører fleksjob, som efter 2013 gør det muligt at få fleksjob på kun få timer om ugen.
Læs KL 's analyse: Udvikling i beskæftigelse blandt psykiatriske patienter herSamarbejde med kollegaer
Mange kollegaer kan være betænkelige ved at arbejde sammen med en person med en psykisk lidelse.
Mange kollegaer er betænkelige ved at samarbejde med en person med en psykisk lidelse såsom affektiv bipolar lidelse (tidligere maniodepressivitet) eller ADHD. Ofte handler det om at kollegaer er bekymrede for eller i tvivl om, hvordan man omgås en person med en psykisk lidelse, og om de kan løse deres opgaver og samarbejde med andre.
Det kan derfor være en god ide, at informere kollegaer på forhånd om, hvilke udfordringer, der kan være ved den psykiske lidelse, borgeren har, hvilke hensyn, der er gode at tage, samt hvordan de skal tackle det, hvis der opstår en situation på arbejdspladsen, hvor den psykiske lidelse bliver trigget.
De fleste personer med psykiske lidelser oplever dog, at de får hjælp og støtte på deres arbejdsplads til at håndtere deres lidelse, og kun få oplever, at deres kollegaer eller arbejdsgiver ikke tager tilstrækkeligt hensyn til dem.
Offentlige arbejdspladser ansætter flest
Dobbelt så mange offentlige arbejdspladspladser har personer med psykiske lidelser ansat i forhold til private virksomheder.
Forskellen på offentlige og private virksomheder er stor, når det kommer til ansættelser af personer med psykiske lidelser, men generelt kan det være svært for virksomhederne at ansætte personer med svære psykiske lidelser. En ud af frem virksomheder har ansat en person med en lettere psykisk lidelse (som depression), men kun tre procent af virksomhederne har ansat en person med en svær psykisk lidelse (som skizofreni).
Det er dog ikke nødvendigvis pga. virksomhederne ikke vil eller kan ansætte personer med psykiske lidelser. Det kan også handle om jobsøgning. Evalueringen af Beskæftigelsesindikatorprojektet viser nemlig, at mellem 70 og 80 procent af borgere med psykiske lidelser slet ikke søger job.
Vidensnotat