Min vej i job med diagnose
Læs om, hvordan folk med forskellige diagnoser er kommet i job
Historierne er samlet fra forskellige sider og foreninger for at give et overblik, så du nemt kan klikke videre, hvis der er nogen, du vil læse mere om.
oCD
Nicolai med OCD fik den rigtige start på arbejdslivet hos Creative Company
Nicolai Berthelsen er 20 år gammel. Han har stået i lære som fotograf ved Creative Company de sidste fire år. Og er nu blevet den yngste færdiguddannede fotograf i danmarkshistorien. Men med diagnoserne OCD, ADD ”og en smule autisme” var det ikke den fremtid, han selv havde turdet håbe på.
Læs om, hvordan Nicolai fandt sit drømmejob ved at gribe chancen for at følge sin drøm med et fritidsjob, der blev til en læreplads, som blev til en fastansættelse, og om at turde være åben om sine diagnoser, når det er nødvendigt. Nicolais råd til andre med en psykisk lidelse er:
- Find ud af, hvad der gør dig glad
- Skab chancer for dig selv
- Giv aldrig op
Det er nok ikke nogen tilfældighed, at Nicolai blev ansat ved Creativ Company, for Holstebro-virksomheden har aktivt besluttet sig for at 15 % af deres medarbejdere skal være ansat i særlige forløb.
Læs om, hvordan Creativ Company har haft højt til loftet lige fra den spæde opstart, til de i dag har 200 ansatte. De forklarer, at en del af deres succes netop kan forklares gennem, hvordan de behandler deres medarbejdere og derfor bliver anset for at være en attraktiv arbejdsplads for andre. Grundlægger Peter Nørgaard giver følgende råd til andre virksomheder:
- Lad være med at lytte til alle skrækhistorierne
- Bed jobcentret om hjælp.
- Tænk anderledes i forhold til de stillinger, du skal have besat
ADHD
Martin med ADHD fik job gennem et IPS-forløb
Martin på 37 år med ADHD havde før IPS-forløbet aldrig haft et job i længere end et par uger; og var på vej mod en førtidspension. Et år efter forløbet er afsluttet, er Martin nu i et fleksjob hos VVS En Gros. Det lykkedes for Martin, fordi IPS-konsulenten så det rigtige match og Martin har oplevet en arbejdsplads, hvor han kunne være sig selv og blev imødekommet på sine behov, uden at føle sig presset. Det har givet ham noget at stå op til og et overskud til at klare hverdagens opgaver med madlavning og oprydning, og ikke mindst har det givet ham en god nattesøvn.
Indehaveren af VVS En Gros Steffen Larsen Smidt sagde som udgangspunkt ja til at tage Martin i praktik, fordi han synes de havde et ansvar, men med en grundig forberedelse og opstart blev de også betrygget i, at Martin kunne passe ind og IPS konsulenten stod parat til at støtte op om Martins forløb.
Steffen mener, at det er den gensidige tillid og respekt samt medarbejdernes opbakning som har betydet, at Martin har vokset i stillingen. Steffen mener desuden, at det har været afgørende, at de har startet ud med at fokusere på at opbygge Martins selvværd og inkludere ham i det sociale fællesskab på virksomheden.
IPS-konsulenten Gyda Otzen fortæller, at hun ikke kunne finde Martins hans drømmejob som geolog, men i stedet for det næstbedste, nemlig at få nogle trygge rammer at arbejde under. Gyda fokuserede først på at lære Martin at kende og hjælpe ham fortælle positive historier om sig selv. Derefter fandt Gyda frem til VVS En Gros som det gode match, hvor der var plads til at Martin kunne udvikle sig i sit eget tempo og på sine egne betingelser. Gyda talte løbende med Martin i starten, men med tiden tog Martin selv ansvaret og Steffen blev en rollemodel for Martin.
Læs mere om Martins historie her
Læs om, hvordan VVS EN Gros tog imod Martin her
Læs om, hvordan IPS-konsulenten Gyda hjalp Martin her
Læs mere om IPS under Metoder og redskaberBipolar lidelse
Hanne med bipolar lidelse fandt sig selv i et fleksjob
Med 23 år bag sig som økonom og IT-projektleder har Hanne B. Stegemüller haft en lang karriere på arbejdsmarkedet. Tilbagevendende depressioner og bipolar lidelse satte en stopper for en 37-timers arbejdsuge, men ikke for lysten til at arbejde.
Det blev et vendepunkt for Hanne at få stillet sin diagnose, så hun kunne blive afklaret gennem et praktikforløb og få bevilliget et fleksjob.
Historien stopper dog ikke her, for det er ikke altid lige let at finde det rigtige fleksjob. For Hanne gik det galt nogle gange, da hun ikke fik talt åbent nok med arbejdpladsen om, hvad de forventede af hende og om, hvad hun forventede af jobbet og sig selv.
Læs mere om, hvad det betød for Hanne at få stillet sin diagnose her
Læs mere om, hvorfor åbenhed var vigtigt for Hanne for at fastholde sit fleksjob her
Bipolar lidelse
Henriette med bipolar lidelse fik fleksjob og uddannelse på egne præmisser
Henriette Kolling er vokset op med social angst og har senere fået diagnosen bipolar lidelse. Det har gjort livet og ikke mindst arbejdslivet svært, for hvad kunne hun klare, og hvordan kunne hun tage en uddannelse?
Flere forsøg på at gennemføre en uddannelse gjorde det klart for Henriette, at hun måtte overveje alvorligt, hvad hun ville og kunne. Da jobcentret tænkte ud af boksen, kom hendes arbejdsliv og hverdagsliv endelig til at hænge sammen.
Henriettes råd til andre med psykiske lidelser er:
- Vær ærlig om, hvordan du har det
- Vejen kan være hård, men giv ikke op
Læs mere om Henriettes historie herBlandet personlighedsforstyrrelse
Christine med en blandet personlighedsforstyrrelse vil ikke lade sin diagnose holde hende fra at få et job
I en film og en artikel om Christines jobjagt kan man blandt andet høre, hvilke tanker Christine gør sig om at være ærlig om sin diagnose over for en potentiel kommende arbejdsgiver. Christine ender med at få et job, selvom hun er hudløs ærlig i sin ansøgning og til en samtale.
Autisme
Thomas med autisme får struktur på sin hverdag i Føtex
Se film om, hvordan Thomas med autisme får sit arbejde som servicemedarbejder i Føtex og sin hverdag til at fungere ved hjælp af et meget fast skema, en kontaktperson fra kommunen og åbenhed over for de andre medarbejdere om hans diagnose.
Se film om Thomas herOCD
Anders har affundet sig med sin OCD, men arbejder stadig på fuld kraft
Anders Hjort har, til trods for at han har OCD, i mange år haft et velfungerende arbejdsliv i den danske mediebranche. Det har dog ikke altid været let at få plads til både angsten og ritualerne samtidgt med at har skulle skrive op til fem artikler om dagen til Politiken.
Læs mere om, hvordan Anders har affundet sig med, at OCD har været en del af hans liv i de sidste 30 år, og nok vil være det de næste 30 år. Men som det fremgår kan man lære at leve med det og samtidig have en familie og et arbejde - hvis man bare er ærlig over for sig selv og andre om, hvordan sygdommen påvirker en.
Anders' råd til andre med psykiske lidelser er:
- Vær åben. Der er ikke nogen skam i at have OCD.
- Søg hjælp. Hvis du ikke allerede har gjort det, så tal med en professionel.
- Skab orden. Lav for eksempel en liste over, hvordan du får mest ro, både i hjernen og i kroppen.
Skizofreni
Trine med skizofreni opfatter ikke sig selv som kronisk syg, men som en, der tænker kronisk ud af boksen
Trine Lindhardt Roux er i fleksjob som kulturkonsulent, festivalarrangør, taleskriver og meget mere gennem foreløbig 11 år i Lejre Kommune. Det har kunne lykkes på grund af et fleksjob og åbenhed om, hvad skizofrenien betyder for Trine.
Læs om, hvordan Trine ikke anser sig selv som syg eller rask. Selvom hun nogle gange er ramt af sine symptomer, er det hendes personlighed og kompetencer inden for kulturområdet, som tæller for hende og hendes chef, når der skal løses en arbejdsopgave.
Læs mere om Trines historie herADHD
Henrik med ADHD spiller med åbne kort hos Fri Cykler
Se film om, hvordan Henrik stoppede med at ryge hash, begyndte at tage medicin og fik en praktikplads og et job hos Fri Cykler uden at skjule noget. Hør blandt andet Henriks chef fortælle om, hvordan alle støtter op om ham.
Se film om Henrik herDepression
Katja med despression er ambitiøs, men øver sig på at "stoppe mens legen er god"
Katja med tilbagevendende depression arbejder som controller i et fleksjob på 25 timer om ugen, hvor hun hele tiden skal passe på ikke at blive stresset og derfor ”stoppe mens legen er god”. Her får hun hjælp af HR til at passe på sig selv.
Se film om Katja herAutisme
Mathias med autisme har succes i IT-virksomhed, efter at have taget it-uddannelsen for personer med autisme Aspit
Mathias har haft det svært i folkeskolen og troede ikke, at han kunne få et normalt arbejdsliv. Men uddannelsen Aspit, der er en specielt tilrettelagt uddannelse for folk med autisme, har forberedt ham til et arbejde som programmør.
Læs mere om Mathias' historie her
Autisme
Nichlas med autisme har fået job i fakta, efter at have gennemgået forløbet Klar til Start
23-årige Nichlas er en af de kursister, som har været igennem et cirka to år langt uddannelsesforløb hos Fakta, hvor han nu er sikret et fast job. Forløbet hedder Klar til Start og har til formål at få unge med autisme i job.
Salgschefen i Fakta udtaler: ”Klar til Start-deltagerne er blandt mine absolut mest stabile, hjælpsomme og glade medarbejdere”.
Læs mere om Nichlas' historie herAutisme
Specialisterne er et firma, der formidler job til folk med autisme. Det går fremragende fordi medarbejderne ofte er grundige, loyale og vedholdende
Specialisternes fornemmeste opgave er ifølge stifter Henrik Thomsen at finde frem til den enkeltes talent, så man kan finde det helt rigtige job. Specialisterne har formidlet job til autister i IT-virksomheder over hele verden. Konsulenter med autisme er specielt gode til at finde fejl og se efter afvigelser, og de er ofte også meget grundige, loyale og vedholdende, fremhæver Henrik Thomsen.
Stress
Gitte med stress kom tilbage til arbejde efter et stresskursus
Efter at have været sygemeldt med stress i mere end to måneder blev Gitte i slutningen af oktober henvist til et forløb, der hedder Åben og Rolig, som Aalborg Kommune tilbyder borgere, der er sygemeldt med stress. På kurset bruges meditation og afslapnings-øvelser som de primære værktøjer. Fokus er på, hvordan hjernen kan trænes til at blive bedre til at håndtere stress.
Bipolar lidelse
Mynte med bipolar lidelse brugte sin lidelse som en ressource
Mynte Arnadottirs bipolar lidelse lukkede brat døren til livet som folkeskolelærer på fuld tid. Heldigvis skulle netop diagnosen vise sig – med hjælp fra lidt nytænkning – at åbne nye spændende indgange til arbejdsmarkedet.
Læs om, hvordan Mynte skiftede strategi fra at skjule sin lidelse, når hun søgte job, til at hun fandt en stilling, hvor hun både kunne bruge sin erfaring med at undervise og viden om at have en psykisk lidelse ved Skolen for Recovery ved Region Hovedstaden.
Depression
Camilla har haft et succesfuldt arbejdsliv med tilbagevendene depression
Feminas tidligere chefredaktør, Camilla Kjems, er helt åben om, at hun har taget angst- og antidepressiv medicin halvdelen af sit liv. Depressionsmedicinen hjalp hende til at styre igennem og holdt hende kørende.
Det er hun taknemmelig for. Men lige så stille begyndte det også at gå op for hende, at hun ikke rigtigt vidste, hvem hun selv var – og hvad værre var, at det gjorde hendes børn og mand måske heller ikke rigtigt.
Læs mere om, hvordan Camilla har fået et succesfuldt arbejdsliv med en tilbagevendende depression, men for fem år siden indså, at hun også havde behov for at lære sig selv og sine begrænsninger bedre at kende her