Kompensation og beskæftigelsesindsats
Der er lovgivet om en lang række foranstaltninger, som direkte eller indirekte har til formål at hjælpe personer i job, som har begrænsninger i deres beskæftigelsespotentiale på grund af en psykisk lidelse. Man kan dele dem op i kompensationsydelser, som er specifikt rettet mod personer med handicap, som er beskæftigede (gives efter lov om kompensation af handicappede i erhverv med mere), og beskæftigelsesindsatser, som er rettet mod en bred gruppe af borgere med forskellige niveauer af arbejdsmarkedsparathed, uarbejdsdygtighed og begrænsninger i arbejdsevnen (gives efter lov om en aktiv beskæftigelsesindsats).
Kompensation
Kompensationsmuligheder er der lovgivet om i lov om kompensation til handicappede i erhverv med videre. Loven omhandler: ”Personer som på grund af handicap kan have vanskeligt ved at få og bevare beskæftigelse uden kompensation efter denne lov”. Loven har altså til formål at: ”styrke og stimulere handicappede personers muligheder for beskæftigelse med det formål at give disse de samme muligheder for erhvervsudøvelse, som personer uden handicap”. Loven har på den måde et ambitiøst formål, hvis man ser det i forhold til de forskelle, der reelt findes mellem hvor mange, med og uden handicap/psykiske lidelser, der er i beskæftigelse.
Reglerne om kompensation til handicappede omhandler fire temaer/kompensationsmuligheder:
- Særligt løntilskud til relativt nyuddannede (isbryderordningen)
- Fortrinsadgang
- Personlig assistance
- Hjælpemidler
Beskæftigelsesindsats
Reglerne om den generelle beskæftigelsesindsats er samlet i lov om en aktiv beskæftigelsesindsats (LAB), lov nr. 548/7-5-2019, der trådte i kraft den 1-1-2020. Den tidligere gældende LAB blev underkastet en omfattende revision og gennemskrivning som udløber af en bred politisk aftale i august 2018 om forenkling af beskæftigelsesindsatsen.
Lovens formål er at hjælpe jobsøgende med at finde job og hjælpe arbejdsgivere med rekruttering og fastholdelse af arbejdskraft. Det fremgår derudover, at loven skal hjælpe personer med begrænsninger i arbejdsevnen med en individuel beskæftigelsesrettet indsats - med henblik på varig tilknytning til arbejdsmarkedet og helt eller delvist at kunne være selvforsørgende. Indsatsen skal samtidig tilrettelægges, så forløbet bliver så kort som muligt. Det afhænger af en konkret, individuel vurdering, hvordan hensynene til henholdsvis ”varig tilknytning” og ”så kort som muligt” skal balanceres i forhold til hinanden.
Jobcentret skal give både arbejdssøgende og arbejdsgivere
information og vejledning om jobsøgning og jobsøgere. Derudover skal
jobcentret give borgere et individuelt kontaktforløb, hvor der indgår
individuelle (personlige) samtaler med en eller flere jobkonsulenter fra
jobcenteret. Nedenfor kan du læse mere om følgende muligheder i LAB-loven:
- Målgrupper
- Planer
- Virksomhedspraktik
- Løntilskud
- Vejledning og opkvalificering
- Mentorstøtte
- Revalidering
- Fleksjob
- Beskyttet beskæftigelse