• Personlige beretninger

  Nicolai med OCD fik den rigtige start på arbejdslivet hos Creative Company

  Nicolai Berthelsen er 20 år gammel. Han har stået i lære som fotograf ved Creative Company de sidste fire år. Og er nu blevet den yngste færdiguddannede fotograf i danmarkshistorien. Men med diagnoserne OCD, ADD ”og en smule autisme” var det ikke den fremtid, han selv havde turdet håbe på.

  Læs om, hvordan Nicolai fandt sit drømmejob ved at gribe chancen for at følge sin drøm med et fritidsjob, der blev til en læreplads, som blev til en fastansættelse, og om at turde være åben om sine diagnoser, når det er nødvendigt. Nicolais råd til andre med en psykisk lidelse er:

  1. Find ud af, hvad der gør dig glad
  2. Skab chancer for dig selv
  3. Giv aldrig op


  Det er nok ikke nogen tilfældighed, at Nicolai blev ansat ved Creative Company, for Holstebro-virksomheden har aktivt besluttet sig for at 15 % af deres medarbejdere skal være ansat i særlige forløb.

  Læs om, hvordan Creative Company har haft højt til loftet lige fra den spæde opstart, til de i dag har 200 ansatte. De forklarer, at en del af deres succes netop kan forklares gennem, hvordan de behandler deres medarbejdere og derfor bliver anset for at være en attraktiv arbejdsplads for andre. Grundlægger Peter Nørgaard giver følgende råd til andre virksomheder:

  1. Lad være med at lytte til alle skrækhistorierne
  2. Bed jobcentret om hjælp.
  3. Tænk anderledes i forhold til de stillinger, du skal have besat

  Læs mere om Nicolais historie her
  Læs mere om Creative Company og deres ansættelsesstragtegi her   Anders har affundet sig med sin OCD, men arbejder stadig på fuld kraft

  Anders Hjort har, til trods for at han har OCD, i mange år haft et velfungerende arbejdsliv i den danske mediebranche. Det har dog ikke altid været let at få plads til både angsten og ritualerne samtidig med, at han har skullet skrive op til fem artikler om dagen til Politiken.

  Læs mere om, hvordan Anders har affundet sig med, at OCD har været en del af hans liv i de sidste 30 år, og nok vil være det de næste 30 år. Men som det fremgår kan man lære at leve med det og samtidig have en familie og et arbejde - hvis man bare er ærlig over for sig selv og andre om, hvordan sygdommen påvirker en. 

  Anders' råd til andre med psykiske lidelser er:

  • Vær åben. Der er ikke nogen skam i at have OCD.
  • Søg hjælp. Hvis du ikke allerede har gjort det, så tal med en professionel.
  • Skab orden. Lav for eksempel en liste over, hvordan du får mest ro, både i hjernen og i kroppen.

  Læs mere om Anders' historie her:
  Del 1
  Del 2


  Flere beretninger

  Jesper
  Læs om Jesper, der fortæller om at have angst og se film om angstanfald her

  Christian
  Læs om Christian, der fortæller om at have angst og depression her

  Rudi
  Se programserie på DR om, hvordan skuespilleren Rudi lever og arbejder med sin angst her

  Frederikke
  Se dokumentar på DR om Frederikke på 19 år med angst her